Na een half jaar ploeteren in de kou, openden we op 5 april 1996 The Beach Aalsmeer, het eerste overdekte strand ter wereld met vloerverwarmde beachvolleybal velden.

Groot avontuur

Het is waarschijnlijk wel het grootste avontuur dat ik al op relatief jonge leeftijd (26) beleefde. Ik had twee keer vergeefs gesolliciteerd en dacht: dan doe ik het zelf wel.

Ik wist toen natuurlijk nog niet dat er 3 jaar later een miljoenenbedrijf zou staan met 20 vaste medewerkers en meer dan 40 oproepkrachten. En ook niet dat we het vastgoed (66.000 m2, zie hieronder) zouden aankopen.

Toeval bestaat niet

Bij mijn eerste telefoontje was het meteen raak. Ik belde met wie een half jaar later mijn compagnons zouden zijn, Ruud en Irene. Toeval bestaat niet, ze waren net van plan om mij te bellen. ‘We hebben een oude bloemenveiling gezien en willen kijken of we er een overdekt strand van kunnen maken. Doe je mee?’

Ondernemer?

Geen seconde twijfelde ik. Zonder te weten waar ik aan begon, ging ik aan de slag. Of ik toen al ondernemend was? Zeker! Ik organiseerde al jaren allerlei feesten en liep altijd vooraan met activiteiten organiseren.

Maar of ik toen al ‘ondernemer’ was? Ik weet het niet. Ik had er werkelijk nog nooit over nagedacht om te gaan ondernemen, maar nu het er op aan kwam, twijfelde ik ook geen moment. Ik had namelijk geen zin om te gaan zitten wachten op een leuke baan en eerlijk gezegd, ik had net een jaar in de ICT gezeten en dat was me heel slecht bevallen.

Enthousiasme

Ik ging stiekem naar de lege hal kijken en sloop naar binnen. Ijskoud was het, grauw en smerig. Als ik er zo op terugkijk, heb ik daar geen enkele aandacht aan besteed. Ik ging mee in het enthousiasme van mijn compagnons en deed daar denk ik zelf nog wel een schepje bovenop.

BAM!! Op de kaart!

Met man en macht, vriend en vijand werkten we aan de opbouw. Iedereen verklaarde ons voor gek en dat waren we natuurlijk ook. Maar we gingen onverdroten door en een half jaar later openden we sportief met een uitzending in Studio Sport. BAM!!! We stonden op de kaart!

Daarna begonnen de evenementen te lopen. We kregen aanvragen van de KLM, van Schiphol, van bedrijven op de bloemenveiling maar ook van ABN AMRO. Het ging ons voor de wind, de economie groeide en wij groeiden net zo hard.

Mijn bijdrage

Ik denk dat ik destijds de duurzame basis heb gelegd voor een bedrijf dat jarenlang onbeperkt snel kon opschalen. Mijn rol was vooral belangrijk op het gebied van de structuur neer zetten en het optimaliseren van de sales en ons rendement, naast het mobiliseren van een hele community.

Zo automatiseerde ik vanaf het begin ons hele proces: ik ‘programmeerde’ samen met een expert een totaalsysteem waarin klanten, omzet, evenementen, afspraken en werklijsten verwerkt werden.

Ik ‘formatteerde’ de verkoop tot drie simpele a/b/c pakketten (Aruba, Bahama en Curaçao) en maatwerk trajecten, zette de administratie op en was verantwoordelijk voor het bedenken en verkopen van de grote evenementen.

Verder dacht ik belangrijke partnerships uit waardoor we later hard konden groeien. En zocht ik de samenwerking met diverse leveranciers voor de horeca, invulling van events en muziek.

In 1997 lanceerde ik ook onze eigen website, www.beach.nl die al snel een belangrijke marketing factor voor ons had.

Gaandeweg begon ik problemen ook creatiever op te lossen en bedachten we mooie groei constructies.

Verder was ik volgens mijn compagnons wel erg in media-aandacht geïnteresseerd’ (dat klopt!) en sloot ik zoveel mogelijk barters die ons ontzettend veel publiciteit brachten, met bijvoorbeeld exposure op Radio538 en in de Telegraaf via (Goede Tijden Slechte Tijden).

Maar wat ik zeker wil melden: mijn compagnons hadden enorm veel energie! En hadden zulke goede ideeën en waren zo flexibel, creatief en vasthoudend.. echt een voorbeeld voor mij!

Zwarte wolken

Toch kwam er een gitzwarte onweerswolk boven ons te hangen. De hal, die we voor een relatief laag bedrag huurden van V&D, was door onze activiteit weer interessant geworden voor huurders. En dus voor investeerders. Het hele complex kwam te koop te staan en we werden onder druk gezet om een hogere huur te betalen of te vertrekken.

Vastgoed

Voor de rechter hoopten we ons gelijk te halen, maar het was niet meer nodig. We vonden zelf een investeringsmaatschappij die al het vastgoed wilde kopen als wij nog een hal zouden huren. Dat niet alleen, we moesten zelf ook een aandeel in het vastgoed nemen. En zo was ik meen ik op mijn 28e ineens ondernemer en zat ik in het vastgoed 😉 Niet dat dit zo voelde, maar toch, het was een bijzondere tijd.

Groei

We groeiden en bleven groeien. En we werkten ons een rotje. Van ’s ochtends vroeg tot ’s ochtends vroeg, grapte ik vaak. Maar serieus, er waren weken bij dat ik we om 8 uur begonnen en om 3.30 naar huis gingen. Er waren ook nachten bij die we oversloegen. Niet omdat het kon, wel omdat het moest. Met de groei, nam ook het aantal medewerkers toe. Ik heb het nooit precies bijgehouden, maar volgens mij hadden we op een gegeven moment 20 FTE’s en een hele hoop part time krachten. En meer dan 60.000 m2 vastgoed. En een miljoenenomzet..

Jeuk

Na een jaar of 4 begon het toch bij mij te jeuken. We hadden een prachtig bedrijf opgebouwd, er kon nog van alles, we waren er nog lang niet, maar toch, ik kreeg het gevoel dat ik nog zoveel andere dingen wilde doen in mijn leven.. Ik was het horecaleven zat en de evenementenwereld ook. Mijn salespraatje kon ik zelf ook niet meer aanhoren en omdat we met drie eigenaren waren, kon ik me niet de luxe permitteren om me te laten vervangen en zelf een stapje opzij te doen.

Verder met internet

Daarnaast had ik het internet helemaal ontdekt en in mijn armen gesloten. Ik besloot mijn compagnons te vertellen dat ik daarmee verder wilde en dat ik binnen een jaar mijn aandeel wilde verkopen. Een jaar later vond de verkoop plaats en startte ik mijn eerste internet bedrijf.

Voortgang van The Beach

Na mijn vertrek gebeurde er van alles. De internet bubbel barstte, er vlogen 2 vliegtuigen de Twin Towers in, de markt bloeide vervolgens weer op als nooit tevoren en daarna volgde de kredietcrisis. Ik hield ieder jaar mijn hart vast of het kostbare bedrijf met hoge maandelijkse lasten dit alles zou overleven. En zelfs de Corona crisis lijken ze te doorstaan.

Ongelooflijk veel bewondering

Maar ieder jaar bleven ze bestaan. En kwamen ze met oplossingen voor de problemen. Nieuwe hal erbij, personeel eruit, ik weet niet wat er allemaal gebeurde, maar feit is dat het bedrijf vandaag zijn 20e verjaardag viert.

25 jaar, ik vind het een ABSOLUTE prestatie. Hulde aan deze ondernemers en medewerkers en diep, diep respect voor hen!!

Categorieën: Ondernemen

Geef een reactie