Op zoek naar een spreker of een interactieve workshop?

Bel me voor een vrijblijvend gesprek! Management van de keynotes verlopen via NextSpeaker.

Michel Penterman Boeren van Amstel

Michel Penterman is erin gespecialiseerd om disruptie te veroorzaken in conservatieve markten door de schaalbaarheid van digitale technieken te combineren met traditionele business modellen.

Van consultant naar melkboer

Zo was hij betrokken bij het eerste participatie platform van de gemeente Amsterdam, de digitalisering van de ANWB Auto-Expert afdeling, richtte hij diverse online communities voor Politie Nederland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid op was hij als strateeg de grondlegger van de Knowledge Management pilot ‘Community Oriented Real Team Excellence’ bij de ING. Daarnaast richtte hij al in 2009 muziekles platforms op voor gitaarles, was hij initiator van Online Pianoles van Cor Bakker en Online Zangles van Karin Bloemen en begeleidde hij het Conservatorium van Amsterdam met de uitrol van een internationaal B2B platform voor conservatoria.

Poten in de modder

Na al die tijd wilde hij weer ‘met zijn poten in de modder staan’; dat kwam erg letterlijk uit toen hij zich in ging zetten voor de lokale ‘Nature Scale Up’ Boeren van Amstel, waar hij thans aandeelhouder en uitvoerend directeur is.

Achtertuin van Amsterdam

Deze boeren zetten zich in om in hun weides in het Amstelland (de achtertuin van Amsterdam) met diverse natuurmaatregelen zoals biodiversiteit en extensieve beweiding de weidevogelstand op peil te houden. Daartoe werken ze nauw samen met partijen als de Vogelbescherming Nederland.

Doorbraak in bestaande en nieuwe ketens

Door een voortvarende aanpak en de inzet van veel free publicity, is de lokale zuivel van Boeren van Amstel ondertussen een hit in meer dan 250 lokale supermarkten, zoals Albert Heijn, Dirk van den Broek en Jumbo, maar ook bij lokale groothandels als Kweker, Sligro en VHC. Daarnaast is Boeren van Amstel preferred supplier van Gorillas en Boerschappen.

Economie en ecologie met elkaar combineren: natuurprestaties

Niet alleen gaat er van iedere liter zuivel 2 cent naar de boeren, zij verdelen ook hun deel van het dividend op basis van natuurprestaties. Deze prestaties zijn door de Vogelbescherming Nederland gewaardeerd en worden daar de plaatselijke natuurbeschermers gevalideerd. De boer die de meeste natuurprestaties verricht, ontvangt de meeste vergoeding.

Knuffelboer: verbinding boer en burger met een unieke constructie

Wereldwijd wordt dit initiatief aandachtig gemonitord. Niet alleen vanwege de unieke bedrijfsvorm (40% financieel, 30% ideëel, 20% commercieel en 10% productioneel) en de koppeling van de natuurprestaties, maar ook vanwege de manier waarop burgers en boeren aan elkaar gekoppeld worden.

Disruptie, mental ownership shift en co-creatie

Zo werd er in recordtijd € 300.000 gecrowdfund bij enthousiaste ambassadeurs en maakt Boeren van Amstel gebruik van de Reversed Market Place: klanten investeren vanaf het beginstadium in de ontwikkeling van nieuwe producten en kunnen samen met de boeren aan co-creatie doen.

Vastlegging in block chain

Daarnaast legt Boeren van Amstel het hele proces vast in blockchain technologie, waarmee het de druk in de hele productie keten én de natuurprestaties inzichtelijk maakt. Hierdoor kan de consument een bewuste keuze maken.

Guerrila marketing

Boeren van Amstel wordt door alle geledingen in de maatschappij ondersteund. Bekijk hier de video hoe de boeren Amsterdam heroverden met een armada aan boten over de Amstel, of beluister de vierdelige podcast serie op Spotify die zij samen met Rob Buiter van Vroege Vogels maakten, een aanrader!

Categorieën: Ondernemen

Geef een reactie