Dit is een bericht uit 2014 dat ik opnieuw gepubliceerd heb.

Okay, ik heb wat uit te leggen aan mijn volgers op Twitter, vrienden op Facebook en connecties op Linkedin. De afgelopen dagen gingen mijn updates alleen maar over Cor Bakker. Wie? Cor Bakker, één van Nederlands bekendste pianisten. Hij lanceerde vandaag officieel zijn online pianolessen op www.pianospelenmetcor.nl.

Wat eraan vooraf ging

Eind 2013 leerde ik Tom Beek via Twitter en Erwin Blom kennen. Tom is één van de beste saxofonisten die Nederland in zijn gelederen heeft. Hij was nogal enthousiast over mijn online les programma en.. trad op met Cor Bakker en Mike Boddé in een theatertour. In maart 2014 deden ze Amstelveen aan en na afloop dronk ik en biertje met de mannen.

Enthousiast

Cor kwam al snel op me af en begon over mijn gitaarles methode. Ik was er al lang van overtuigd dat hij één van de meest geschikte online pianoleraren in NL zou zijn, en we spraken af te bellen. De maandag erna maakten we een afspraak en twee weken later zaten we rond de tafel.

Enorm veel werk

Om mezelf niet in de voet te schieten, had ik een berekening gemaakt van alle tijd die ik er in zou moeten stoppen. Als we het goed zouden willen doen, kostte het mij minimaal 300 uur. Mijn uurtarief had ik ‘schappelijk’ gemaakt, maar toch waren Cor en zijn management nogal onder de indruk van het totaal bedrag.

Andere insteek

We gingen bekijken met welke constructie we toch zover zouden komen. Cor en zijn management (Nienke) zouden heel veel zelf kunnen doen, zelf de video’s opnemen en ik zou vooral advies geven. En ze achter hun broek zitten, zo moest ik beloven. Want ik was er van overtuigd dat het een megasucces zou worden, maar Cor nog niet.

Bonaire

Vanuit het hete Bonaire, waar Cor volgens mij met Oleta Adams moest optreden, stelden we samen een lessen grid op, het hart van de hele online methode. In het grid, het belangrijkste onderdeel van de cursus, stel je vast welke lessen je wanneer op welke manier inzet. Het was een heel gepuzzel en na terugkomst waren we nog lang niet zo ver.

Vakantie

Na de zomervakantie pakten we het project met onverminderde zin op en stelden we dat we rond half november live wilden. Het grid werd onder grote druk afgemaakt en de eerste opnames vonden meen ik eind september of begin oktober plaats. Ondertussen werkten we aan een website, een video systeem, een webshop en een autorespond sequence.

Als een zonnetje

Eind oktober leek alles zover en konden we het hele systeem gaan testen. Het systeem werkte, maar nog niet alle content was aanwezig. Toen besloten we 15 november live te gaan.

Live!

Maandag 10 november was het zover en gingen we live. Een soft launch, zogezegd. Op woensdagavond 12 november hadden we nog een laatste overleg voordat we de pers zouden inschakelen. Terwijl we naar de real time statistieken zaten te kijken, zagen we de eerste bestelling binnenkomen. En een half uur later de tweede! We konden onze lol niet op en hebben wat flesjes wijn meester gemaakt. Wellicht had de tip van Richard Lamb, die zijn trendsverwachtingen uitdroeg op Radio 1 de aanleiding voor deze eerste bestellingen.

Wonder

Twee dagen later publiceerde het Haarlems Dagblad een artikel en stond de site vanaf ’s ochtends vroeg ‘rood’ van activiteiten. Die dag verwelkomden we diverse nieuwe klanten en heel veel aanmeldingen voor een proefles.

Telegraaf

Ondertussen was een redacteur van De Telegraaf al een paar weken enthousiast aan het oefenen en publiceerde zij zondag 16 november een artikel in de digitale Telegraaf op zondag. Met een mooie deal op de dealsite van de Telegraaf.

Radio 1

Maandag 17 november was er een redacteur van Radio 1 in de studio bij Cor en was er om 9.15, 10.15 en 11.15 een live moment op Radio 1. Die dag stond de website wederom roodgloeiend en kwamen er veel nieuwe aanmeldingen en klanten bij.

Launch met Louis van Dijk en Richard Groenendijk

Vanuit diezelfde studio ‘openden we die middag de website in het bijzijn van Richard Groenendijk en Louis van Dijk.

Edwin Evers en KRO

Morgen staat er onder voorbehoud een item bij Radio 538’s Edwin Evers op het programma en bij een programma op Radio 2 en Radio 4.

Televisie

Ook vanaf deze kant is er veel belangstelling getoond.

Op bezoek bij Life4You

Op zondag 4 januari zat Cor bij Carlo en Irene op RTL4 in het programma Life4you. Ik maakte geluidsopname en filmde tegelijkertijd het website bezoek. Op het moment dat Cor de internet pagina noemt, gebeurt er iets wonderlijks! Bekijk de video

Categorieën: Startup

1 reactie

Learnings uit 10 jaar leerzame online communities bouwen – Michel Penterman.com · oktober 17, 2018 op 10:14 am

[…] Pianospelen met Cor Bakker: meer dan 10.000 online pianoles cursisten met de bekende pianist van Paul de […]

Geef een reactie