Toen ik in februari als melkboer bij de Boeren van Amstel begon, zag de toekomst er direct twijfelachtig uit. Het Corona virus begon om zich heen te slaan en daar waar we zouden moeten groeien, begon de omzet direct te krimpen.

Op 16 maart decimeerde die omzet zelfs met de sluiting van de horeca. Ik moest allerlei impopulaire maatregelen nemen, zoals personeel in de wacht zetten, het aantal te werken uren per persoon omlaag doen, minder productiedagen. Maar ook uitstel van betaling bij diverse partijen aanvragen en aflossingen opschorten.

Tegelijkertijd konden de mensen van de fabriek niet thuiswerken en moest ik dat wel doen. Het kwam de sfeers en stuurbaarheid niet ten goede.

We startten direct onze eigen lokale doos en haalden daarmee veel publiciteit. Ook zochten we de samenwerking met partijen die normaal onze concurrent waren.

Tegelijkertijd was het ‘hamsteren’ losgebarsten, en daarmee de discussie over de ‘lokale’ voedselproductie. Van al het voedsel in Amsterdam bleek maar 2% uit de buurt van Amsterdam zelf te komen, bijvoorbeeld, en een groot deel van de Nederlandse voedselproducten bleken voor het buitenland bestemd te zijn.

En precies op dat moment kreeg ik contact met Ahold. En liep ik de category manager zuivel van de Jumbo tegen het lijf in een Jumbo, voor het zuivelschap notabene.

Albert Heijn én Jumbo hadden interesse in een samenwerking! Na vele afspraken met tussen personen is het nu zover; we gaan vanaf volgende week aan 180 Albert Heijns leveren en zijn met 35 Jumbo’s bezig.

En die horeca? Tsja, dat is een bijzonder verhaal. Nadat in juli de horeca weer openging, hebben we een ‘koud acquisitie’ team ingericht en zijn we direct gaan bellen. We haalden met gemak de ene na de andere nieuwe klant binnen. Die vervolgens aan hun groothandel begonnen te vragen of zij ook Boeren van Amstel konden leveren.

Hoewel de horeca helaas weer dicht is gegaan, liggen we vanaf deze week bij de Kweker, Sligro, VHC de Jongens én de Makro.

We hopen dat het een mooi voorjaar wordt, want dat zullen we alsnog hard nodig hebben.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie