CvAOnline is de (internationale) online extensie van het Conservatorium van Amsterdam. Deze online tak was succesvol opgezet met een ‘impuls subsidie’ maar moest een doorstart maken waaruit zou blijken dat het autonoom kon blijven voortbestaan.

Te hoge acquisitiekosten

Tijdens de eerste weken als interim, schrok ik van de acquisitie kosten per verkochte cursus, die waren veel te hoog. Het kostte meer om een klant te werven dan dat een cursus opbracht.

Logisch, want het aanbod van CvAOnline was heel specifiek en gericht op een smalle, internationaal verspreidde doelgroep.

Uitrol van een Online Partner Program

We gooiden snel het roer om en besloten ons niet meer te richten op de versnipperde individuele consumenten. Want uit de markt waren er tegelijkertijd al vragen gekomen of andere muziekscholen van ons programma gebruik konden maken.

We besloten om ons al B2B partner op te stellen en ‘internationale muziekscholen’ te ondersteunen met een hybride model, waarbij de scholen gebruik konden maken van de online lessen én de assessments van de docenten van CVA.

Hier zie je een ‘Proof of Concept’ van de salesvideo:

We sloten onze eerste uitstekende deal met een ‘private music school’ in India en gingen direct aan de slag met het ‘her’formatteren van de lessen. Met de opbrengsten van deze deal konden we onze lessen en het platform verder ontwikkelen.

Aanbieden vanuit de klantgedachte

Vanuit de ‘klantgedachte’ zetten we drie curriculi op van 13 weken per curriculum, waarbij er 11 weken online lessen te gebruiken waren en 2 weken waren om de studenten te assessen (ik vind dat daar geen beter Nederlands woord voor is 😉  ) .

Op deze manier sloten we naadloos aan op de programma’s van de internationale muziekscholen, die diverse voordelen hadden:

  • ze konden zich onderscheiden als partner van het Conservatorium van Amsterdam (dat internationaal zeer hoog aangeschreven staat)
  • ze konden hun programma eenvoudig uitbreiden
  • ze konden hun programma schaalbaar aanbieden en zelfs een reductie op de FTE’s realiseren

Live via hypersnelle verbinding

Bij de assessments maakten we gebruik van een Procon systeem, wat ons in staat stelde om live vanuit één van de concertzalen van het CvA verbinding te maken met Indië, waar de studenten klaar zaten om voor te spelen.

De docenten van CvA konden op die manier live de studenten in Indië beoordelen.

Aanpassing van het platform

We lieten het platform gefaseerd aanpassen, zodat we de wensen van de klanten voor een deel konden inwilligen én waardoor we de tijd kregen om van de nieuwe geldstromen het platform verder richting B2B te ontwikkelen.

Content reproduceren

Vanuit deze nieuwe B2B gedachte voerden we ook een geheel nieuwe, uniforme wijze in om content te produceren. Tot die tijd ‘deden’ docenten maar wat en dat gaf ze wel de artiestieke vrijheid, maar niet het vertrouwen dat ze het ‘goed’ deden.

Ik stelde dus een ‘lesgrid’ voor hen op waarin ik met het einddoel voor ogen, terugwerkte naar een gestructureerde aanpak, waarbij ze een leidraad hadden waarmee ze hun lessen konden invullen.

Ik dacht dat ze daar doodongelukkig van zouden worden, maar gelukkig zijn het ervaren docenten 😉 en eerlijk gezegd waren ze dolblij met deze aanpak.

We timeden de opnames van één les en na enkele optimalisatie slagen hadden we een goed en strak productie schema te pakken. Ook de editor was blij met deze uniformering want hij kon veel sneller de video’s produceren.

Nu konden we ook terug gaan rekenen wat het produceren van een curriculum kostte en een goede deal met de klant sluiten.

Door de content ‘white labeled’ op te nemen, konden we bovendien met een paar simpele montage slagen het geheel in de huisstijl van de klant aanbieden.

Een prachtige klus, het werk werd door interne medewerkers overgenomen. Met de strakke formattering en het nieuwe duurzame businessmodel, was dat goed mogelijk.


1 reactie

Learnings uit 10 jaar leerzame online communities bouwen – Michel Penterman.com · oktober 17, 2018 op 10:14 am

[…] CvAonline, de online extensie van het Conservatorium van Amsterdam dat internationale muziekcursussen aanbiedt aan […]

Geef een reactie